16 Sep Sportivii moldoveni cer Stadionul Republican înapoi
Sportivii moldoveni sunt îngrijoraţi de starea Stadionului Republican şi solicită Guvernului să identifice un teren pentru construcţia viitoarei arene.
Mai multe persoane din domeniul sportului, printre care Andrian Bogdan, Vladimir Ţincler, Zinaida Jioară, Sandu Grecu şi Ion Testemiţeanu cer Guvernului Republicii Moldova să identifice un teren pentru construcţia Stadionului Naţional. Aceştia se arată indignaţi că în Republica Moldova nu există o arenă naţională, după ce cu opt ani în urmă a fost demolat Stadionul Republican, iar autorităţile moldoveneşti nu întreprind nimic. Subiectul a revenit în actualitate, după ce, recent, premierul Valeriu Streleţ a semnat o dispoziţie prin care cere examinarea posibilităţii comercializării terenului pentru completarea venitului la bugetul de stat. Potrivit sportivilor, Republica Moldova este unica ţară din Europa care nu are un Stadion Naţional. Există o comisie specială formată la Guvern de şase ani, dar nici aceasta nu este funcţională.
Stadionul nu se vinde
Vicepreşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal Ion Testemiţeanu este împotriva ca Guvernul să vândă terenul unde a petrecut cele mai importante clipe din viaţa sa şi unde s-a format ca fotbalist. Totuşi, Testemiţeanu speră că „dacă va fi luată o astfel de decizie, atunci mai întâi să fie construit alt stadion, după care să ne spună ce va fi pe locul acesta. În ţară nu se construieşte nimic pentru sport. Avem nevoie de bazine, săli polivalente etc. Guvernul trebuie să ofere gratuit 15 hectare de teren, iar organizaţiile sportive se vor aşeza la o masă şi vor găsi resurse financiare. Banii din urma vânzării stadionului trebuie alocaţi pentru construcţia viitorului stadion. Federaţia de Fotbal va găsi un investitor, dacă statul va fi de acord să dea terenul în arendă pentru aproximativ 50 de ani”.
Preşedintele Clubului de Fotbal Zarea Bălţi, Andrian Bogdan, spune că edificarea unui stadion naţional este iminentă, deoarece UEFA şi Comitetul Olimpic permite desfăşurarea competiţiilor doar în anumite condiţii. Iar ex-preşedintele clubului de fotbal Dacia, Zinaida Jioară, crede că „cei din lumea sportului nu au dreptul moral să lase casa sportului să dispară”, iar naţionala de fotbal a Moldovei nu trebuie să joace meciurile la Tiraspol.
2000 de semnături pentru stadion
Deputatul Lilian Carp, prezent la conferinţa de presă care a avut loc în faţa Stadionului Republican, a precizat că Guvernul ar trebui să creeze un fond aparte pentru noua arenă. „Am organizat un grup de iniţiativă pentru a spune Guvernului cum ar trebui să acţioneze ca într-un viitor apropiat să avem un Stadion Naţional la Chişinău. În primul rând, identificarea terenului pe care va fi construit, apoi – crearea unui cont special pentru banii din vânzarea actualului teren, formarea grupului de lucru dintre Federaţia de Fotbal şi cea de Atletism, după care estimăm costurile şi căutăm resursele financiare”, a accentuat Carp.
Potrivit lui Carp, grupul de iniţiativă a reuşit să acumuleze 2000 de semnături de la cei care îşi doresc construirea Stadionului Naţional.
5,18 hectare reprezintă suprafaţa terenului unde s-a aflat fostul Stadion Republican.
Valeriu Streleţ, prim-ministru:„Am cerut să fie evaluat acest activ pe care se află Stadionul Republican în perspectiva construirii unui stadion modern, polivalent. Îmi dau bine seama că nu poate fi construit doar pe 5 hectare; din câte înţeleg e necesar măcar 12 hectare”.