12 Jul Stadionul Republican: Apelul activiștilor către Dodon, Sandu și Greceanîi
Societatea civilă cere transparență, anularea vânzării și organizarea unui referendum privind soarta Stadionului Republican.
Declarația se conține într-o scrisoare deschisă adresată șefului statului, Igor Dodon, speakerului Zinaida Greceanîi și premierului Maia Sandu.
Semnatarii mesajului susțin că fosta guvernare nu a luat în calcul eventuale soluții propuse de societatea civilă atunci când s-a decis ca stadionul să fie înstrăinat.
Astfel, actualii conducători ai statului sunt rugați să intervină pentru a asigura transparența procesului, anularea vânzării și organizarea unui plebiscit în cazul Stadionului Republican.
Știri.md prezintă mai jos textul integral al mesajului adresat autorităților de către reprezentanții societății civile:
Noi, reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova, ne adresăm cu privire la situația creată referitor la cazul Stadionului Republican, care a fost distrus în 2007, iar apoi abandonat și uitat, iar în perioada când „statul a fost capturat”, au avut loc discuții, în urma cărora a fost adoptată legea transferului oneros a obiectului Ambasadei SUA în Moldova. Legea a fost adoptată fără respectarea principiilor de transparență și fără discutarea soluțiilor posibile cu societatea civilă.
În legătură cu faptul că în societate a apărut o situație de lipsă de încredere față de actele de vânzare-cumpărare a terenului fostului Stadion Republican al Republicii Moldova, de asemenea având în vedere faptul că patrimoniul ce aparține poporului Moldovei este transmis din proprietate publică și înstrăinat în unele circumstanțe de transparență redusă a procesului dat, fără a se ține cont de faptul că acest obiect intră în perimetrul zonei declarate monument de importanță națională sub denumirea „Centrul istoric al Chișinăului” și ținând seama de sprijinul impunător al partenerilor externi al actualei conduceri a țării, cerem:
1. Să se aducă la cunoștința societății din RM toate condițiile afacerii de înstrăinare și vindere a terenului unde se afla Stadionul Republican, afacere care a fost pregătită și în mare parte realizată de către guvernarea precedentă în perioada „Statului capturat”
2. Să fie publicate documentele normative și acordurile în baza cărora a fost primită această decizie.
3. Să fie date publicității istoria luării acestei decizii cu indicarea numelor și funcțiilor persoanelor care au fost responsabile de primirea acestei decizii
4. Să fie examinată întrebarea privind punerea în răspundere personală a fiecărei persoane (funcționar) care au fost responsabili de această decizie.
5. A se propune o alternativă pentru viitoarea ambasadă a SUA cu luarea în considerare a dezvoltării armonioase a orașului Chișinău, fără a se prejudicia caracterul original (identității) al orașului și a obiectelor de patrimoniu istorico-cultural din fondul RM.
6. A se anula decizia de alocare și vindere a terenului pe care se află Stadionul republican către ambasada SUA
7. Să organizeze o competiție de idei cu privire la posibilele proiecte de infrastructură socială, culturale și sportive care pot fi plasate pe teritoriul Stadionului Republican, inclusiv posibilitatea conservării și restaurării stadionului;
8. Organizarea unui referendum consultativ cu cetățenii Republicii Moldova pentru identificarea celei mai bune idei de revitalizare a acestui teritoriu/teren/loc;
9. A se implementa proiectul ales de cetățeni în decurs de 1-2 ani
10. În cazul în care este imposibil a se amplasa stadionul în acel loc, vă rugăm să informați cetățenii Republicii Moldova când și unde va fi construit noul Stadion Republican și să înceapă lucrul activ în această direcție, respectând transparența maximă.
11.07.2019
Chișinău, Republica Moldova.