28 Sep Maraton în jurul Stadionului Republican. Ce revendicări au manifestanţii (PublikaTV)

Protest inedit în Capitală. Aproximativ 100 de oameni au participat la un maraton în jurul Stadionului Republican. Printr-o petiţie online către Guvern, participanţii la eveniment  le-au cerut autorităților să nu vândă terenul, ci să reconstruiască arena sportivă.

Profir Tanașciuc este cel mai vârstnic participant la maraton. Bărbatul spune că pe Stadionul Republican a petrecut cei mai frumoși ani din tinerețe.

La protest au participat funcționari, profesori și oameni de afaceri. Ei spun că prin gestul lor au vrut să demonstreze că pot avea revendicări fără să apeleze la megafoane şi lozinci.

La sfârșitul luni august, Guvernul a anunțat că va scoate în vânzare Stadionul Republican. Potrivit unor estimări, în schimbul suprafeței de peste cinci hectare, statul se poate alege cu 21 de milioane de euro.

“Știu că Guvernul, statul are posibilități să reconstruiască stadionul. Știu că există investitori și că sunt și bani. Vrem să facem sport și avem nevoie de un loc unde să ne mișcăm. Dacă nu ne vor oferi această posibilitate, vom alerga, vom juca fotbal acolo unde este posibilitatea și nimeni nu ne va putea opri”, a declarat organizatorul maratonului, Dmitri Voloşin.

Stadionul Republican a fost inaugurat la începutul anilor 50 ai secolului trecut. În 2007, arena a fost închisă şi de atunci se află în paragină.