6cf8159852387f34474edb237f736372

26 Jun Voloșin: Trebuie găsit un compromis privind Stadionul Republican

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin l-a invitat la dialog pe ambasadorul american Derek J. Hogan privind problema Stadionului Republican, ce urmează să fie transmis de Guvernul de la Chișinău pentru construirea noului sediu al Ambasadei SUA.

În scrisoarea deschisă semnată de Dmitri Voloșin, diplomatului i se cere să se întâlnească cu reprezentanții societății civile pentru a discuta despre situație, a face claritate privind procedura de cedare a stadionului și pentru a găsi un compromis care ar satisface toate părțile implicate.

Știri.md prezintă textul integral al scrisorii deschise semnate de Dmitri Voloșin:

Stimate domnule ambasador Derek J. Hogan,

Situația politică actuală din Republica Moldova, declanșată de „criza celor două guverne”, demonstrează în mod clar faptul că cetățenii țării nu sunt deloc indiferenți atunci când este vorba de interesele naționale.

Fostul Guvern s-a dovedit a avea o atitudine indiferentă față de multe dintre interesele oamenilor, un exemplu concludent fiind transferarea Ambasadei SUA în Moldova pe teritoriul fostului Stadion Republican.

Condițiile în care terenul a fost transmis în proprietatea Statelor Unite ale Americii în vederea edificării noului sediu al Ambasadei, precum și procesul decizional au rămas lipsite de transparență, astfel, populația Republicii Moldova s-a trezit că cele 5,1814 hectare de teren, pe care activa anterior Stadionul Republican, au trecut în mâinile Statelor Unite.

Semnarea acordului privind transferul teritoriului a avut loc în circumstanțe destul de ciudate: Președintele Igor Dodon, care se opunea acestei decizii, a fost suspendat temporar de către Curtea Constituțională, iar între timp, fostul prim-ministru Pavel Filip și-a pus semnătura pe document.

Cu toate acestea, discuțiile de pe rețelele sociale și sondajele efectuate demonstrează convingător faptul că moldovenii se opun construirii unei ambasade în acest loc. 

Astfel, 86% dintre cei care au participat la sondajul proiectului independent Votum.md s-au pronunțat categoric împotriva deciziei de a vinde acest teritoriu.

În opinia mea, refuzul „încăpățânat” al autorităților de a reveni la examinarea problemei Stadionului Republican reprezintă o decizie ofensatoare pentru cetățeni.

SUA a avut dintotdeauna o politică deschisă și consecventă față de poporul Republicii Moldova, astfel, achiziționarea de către ambasada SUA a acestui teren din centrul Chișinăului poate fi privită de cetățenii Republicii Moldova ca pe o acțiune negativă. 

De asemenea, acest proces poate leza relația dintre poporul nostru și cel al SUA.

SUA a fost și va rămâne un exemplu pentru Republica Moldova în ceea ce privește crearea și consolidarea unei societăți civile puternice. 

Ultimele evenimente politice au demonstrat faptul că și în țara noastră societatea civilă prinde contur, iar în acest context, este inadmisibil ca această decizie să fie luată în astfel de condiții, fără a se ține cont de opinia oamenilor.

În numele locuitorilor din Chișinău, solicit, Domnule Ambasador, să fie stabilită o întâlnire personală cu grupul de reprezentanți ai societății civile, din care fac parte, în cadrul căreia să se discute situația creată și să fie clarificate problemele care au apărut în jurul procesului de transmitere a teritoriului Stadionului Republican în proprietatea autorităților SUA. 

Sperăm ca, într-un final, să fie găsită o cale de compromis care să satisfacă ambele entități.

Cu stimă, Dmitri Voloșin.