20615167

22 Jun Dodon, nedumerit: De ce au nevoie SUA de 5 hectare în centrul Capitalei?

Șeful statului, Igor Dodon, a comentat intenția SUA de a cumpăra terenul Stadionului Republican din Chișinău. Declarațiile au fost făcute de președintele țării în cadrul unui live la care a răspuns la toate întrebările adresate online.

Igor Dodon a spus că SUA este un prieten, un partener al Republicii Moldova, însă acest teren este prea mare pentru ei și este nedumerit, de ce Ambasada SUA re nevoie de un teren într-o zonă înconjurată de construcții.

“Îmi este interesant: pentru ce lor 5 hectare de teren în centrul Chișinăului? Consider că nu este corect”, a spus şeful statului.

Igor Dodon consideră că pe acest teren ar fi mai bine de construit un parc, un teren de joacă sau un centru destinat copiilor, pentru că în respectiva zonă sunt prea multe clădiri.

Amintim că Stadionul Republican a fost demolat în vara anului 2007, la inițiativa prim-ministrului de atunci Vasile Tarlev. Acesta a declarat că în locul stadionului va fi construită o arenă modernă cu 20.000 de locuri, o parcare imensă și un hotel, dar lucrările de reconstrucție a Stadionului Republican așa și nu au mai început.

Terenul fostului Stadion Republican cu o suprafață mai mare de cinci hectare este proprietate publică şi în prezent se află în paragină.

Recent s-a aflat că Guvernul vrea să vândă Stadionul Republican. Potrivit unui proiect de lege, terenul de peste 5 ha din centrul orașului Chișinău ar putea ajunge în proprietatea Statelor Unite ale Americii, care vor construi un nou sediu pentru misiunea diplomatică.

Ambasadorul SUA, James Pettit, a declarat că tranzacţia de procurare a terenului pentru construcţia noului sediu al Ambasadei SUA în Moldova va fi una corectă şi transparentă.

Diplomatul a mai explicat că sediul actual al ambasadei SUA este mic, iar unii angajaţi sunt nevoiţi să muncească în oficii, care sunt amplasate în diferite regiuni ale Capitalei.

 

știri.md