19 Jul Ambasada SUA, în locul Stadionului Republican. Reacția lui Voronin
Preşedintele Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, a confirmat “poziţia negativă în ceea ce priveşte transferul terenului Stadionului Republican pentru construcţia noului sediu al Ambasadei SUA”.
Potrivit agenţiei Infotag, cu referire la serviciul de presă al PCRM, despre aceasta el a declarat, în ajun, în cadrul unei întrevederi cu Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit.
Oficialul a subliniat că “procesul de achiziţionare a unei noi clădiri pentru Ambasada SUA este transparent şi va fi efectuat în conformitate cu preţul pieţei”.
Totodată, diplomatul a asigurat că scopul SUA este de a “contribui la îmbunătăţirea vieţei oamenilor, prosperitatea şi dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova”.
Anterior Vladimir Voronin a declarat că nu doar Ambasada SUA poate pretinde la acest teren, dar şi orice altă reprezentanţă diplomatică.
“Terenul acesta e prea gras pentru orice ambasadă. Luaţi toate ambasadele şi vedeţi cum sunt amplasate. Adică deasupra Ambasadei franceze pot să construiască o casă, astfel încât să nu vadă nici soare, nimic, dar aici să ofere un cartier enorm şi pentru ce? Sunt alte terenuri în Chişinău. Cine ca cine, dar americanii au bani să plătească pentru demolare. Aici deja nu trebuie de demolat nimic, e centrul Chişinăului, toate comunicaţiile sunt aici”, a comentat la începutul lunii iunie Vladimir Voronin, calificând intenţia autorităţilor de a ceda terenul partenerilor SUA drept un gest de linguşeală.
Discutând cu diplomatul american despre situaţia politică şi socio-economică din Moldova, el a calificat-o drept una alarmantă.
“Statul este capturat, la putere e corupţia şi fărădelegile. În plus, un rol distructiv îl are idea susţinută de autorităţi de a se uni cu România”, a spus Voronin.
Potrivit lui, Partidul comuniştilor “este unica putere politică care, fiind la putere (între anii 2001-2009 – “I.”), a reuşit să demonstreze în practică cum să dezvolte ţara şi să consolideze statalitatea moldovenească, fără împrumuturi şi granturi”.
“Astăzi, democraţii îşi asumă atât de activ asistenţa financiară externe pentru motivul că sunt – temporari. Ei îşi dau seama că dobânzile la împrumuturile primite, inclusiv de la FMI şi Banca Mondială, nu vor fi rambursate de ei, ci datoria va cădea pe umerii următoarei puteri, aşa cum sa întâmplat în cazul PCRM în 2001”, a spus el.
Potrivit serviciului de presă, Vladimir Voronin, a apreciat “întâlnirea preşedinţilor Rusiei şi Statelor Unite, care a avut loc la Helsinki”.