cms-image-000049798

20 Jul Decis: Terenul Stadionului Republican va fi vândut Ambasadei SUA

Parlamentul a votat proiectul de lege prin care se desființează Stadionul Republican, iar terenul acestuia va fi transmis în gestiunea Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, pentru construirea unui nou sediu.

Ce-i drept proiectul a fost propus suplimentar pe ordinea de zi a ședinței, fiind prezentat de Secretarul de Stat al Ministerului Economiei, Vitalie Iurco, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat în Parlament că este o crimă pentru Republica Moldova: „Este o mită. De ce ne punem în genunchi la toți?”.

Deputatul liberal Lilian Carp a întrebat: „Da noi avem stabilit un alt teren pentru stadionul Republican? Nu vreau să vorbim de Arene, dar un stadion.”

Secretarul de Stat Vitalie Iurco: „Da ce ne încurcă pe noi să construim u teren sportiv și pe Arenă. Deocamdată nu avem identiifcat un teren.”

Deputatul Nicolae Juravschi: „Pentru mine este o bucurie că se discută despre sport în Parlament. Dar totodată sunt trist despre discuțiile despre Arenă. Sunt gata să mă întâlnesc cu toți să le explic importanța unei Arene. Din câte știu banii obținuți din vânzarea Stadionului Republican să fie investiți în acest domeniu.”

Deputatul PSRM Vlad Bătrâncea: „Am votat pentru Arena Chișinău să fie destinat un teren de 70 ha, acum ce prezentați arată că sunt 15 ha. Eu ceva nu înțeleg. De asemenea, nu înțeleg de ce Ambasadei SUA îi trebuie așa un teritoriu mare. Fracțiunea socialiștilor este contra”.

În replică, Iurco: „Noi nu dăm nimic pe gratis. Noi urmează să stabilim prețul, totul va fi transparent”.

În cadrul votării liberal-democratul Tudor Deliu a înaintat un amendament în care se propunea ca resursele financiare să fie reacționate către construcția unui nou stadion republican.

Amendamentul nu a fost susținut.

Amintim că pe terenul unde este amplasat Stadionul Republican va fi construit un nou sediu al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Stadionul Republican a fost demolat în vara anului 2007, iar în locul stadionului urma să fie construită o arenă modernă cu 20.000 de locuri cu parcare și un hotel.