forum_stadium_rom

23 Jul Petiție: Soarta stadionului, decizia poporului!

Pe 18 iulie, în cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova, a fost luată decizia de a lichida fostul Stadion Republican și de a transmite teritoriul în proprietate privată pentru a fi construit pe acesta, ulterior, complexul de clădiri al ambasadei Statelor Unite al Americii în Republica Moldova.

Această noutate i-a surprins pe mulți dintre locuitorii Chișinăului. Mult timp, chișinăuienii au sperat că autoritățile vor putea găsi resurse financiare pentru a restaura stadionul. Și mai multe speranțe erau puse pe diferiți investitori. Aceștia ar fi putut să continue proiectul, care presupune crearea unui spațiu social modern, în care locuitorii capitalei să petreacă timpul liber și să se odihnească.

Însă conducerea țării a luat o altă hotărâre: să distrugă rămășițele și să transmită teritoriul pentru a fi construită pe acesta clădirea unei ambasade.

Noi, chișinăuienii, suntem categoric împotriva acestei hotărâri a conducerii țării și înaintăm o serie de poziții, care trebuie să fie discutate împreună cu societatea civilă!

În primul rând, soarta Stadionului Republican, care joacă un rol important în viața locuitorilor Chișinăului, fiind un loc public, trebuie să fie hotărâtă exclusiv de către locuitorii capitalei, prin următoarele căi legale:

— audiențe publice, — discuții deschise și transparente, — referendum local, — și alte modalități de exprimare democratică a poziției sociale.

În acest sens, nu considerăm posibilă transmiterea și folosirea acestui teritoriu în interesele persoanelor fizice și ale companiilor comerciale, inclusiv, este vorba despre umplerea spațiilor goale și construcția centrelor comerciale.

În al doilea rând, transmiterea teritoriului Stadionului Republican în proprietatea misiunilor diplomatice, reprezintă o acțiune periculoasă și provocatoare, care poate duce la realizarea intereselor geopolitice străine cu ajutorul forțelor politice ale țării noastre. Ulterior, acest lucru poate cauza o creștere necontrolată a nivelului de agresivitate în societate. Nu vrem ca aceasta să se întâmple. Considerăm că teritoriul stadionului nu trebuie să devină un simbol al luptelor politice. Stadioanele și spațiile publice ar trebui să fie în afara politicii, fără excepții.

În al treilea rând, complexul de clădiri ale Stadionului Republican reprezintă un teren promițător pentru organizarea unei zone multifuncționale de recreere pentru locuitorii capitalei. Combinația dintre spațiile verzi, locurile de organizare a activităților sportive și recreere, joc pentru copii, evenimente educative și muzicale, reprezintă un proiect atât de mult așteptat de chișinăuieni, mai ales că în capitalele statelor vecine de mult timp există proiecte similare. În unele cazuri, pentru a realiza proiectul, au fost adaptate construcții de valoare istorică, încadrate organic în peisajul urban deja existent.

În al patrulea rând, considerăm că Guvernul Republicii Moldova este obligat să-și revadă poziția și să-i ofere părții americane alte terenuri, care ar putea satisface cererile misiunii diplomatice a SUA. Acest fapt va demonstra diplomaților americani că, în Republica Moldova, Guvernul ia în considerare interesele cetățenilor săi, ceea ce ilustrează dezvoltarea democrației în țara noastră. În plus, soluționarea problemei prin negocieri cu societatea civilă nu doar va spori prestigiul SUA în ochii cetățenilor moldoveni, ci și va stabili un precedent, care va indica posibilitatea soluționării litigiilor la nivelul celor mai înalte standarde democratice.

După semnarea de către un număr suficient de cetățeni, această petiție va fi trimisă Guvernului Republicii Moldova, Parlamentului Republicii Moldova, precum și Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Petiția poate fi semnată accesând linkul: https://forum.md/ro/petitions/385

 

forum.md