cb4085dd8a8c5a81aef84e3e8e59d7be

01 Aug Bloomberg: Igor Dodon refuză extinderea Ambasadei SUA

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a refuzat extinderea ambasadei americane de la Chișinău, motivând că nu vrea să fie atras într-un război între SUA și Rusia, relatează Bloomberg.

Dodon a anunţat că nu va semna proiectul de lege care prevede un nou sediu pentru ambasada SUA, mai cu seamă că terenul vizat este de cinci ori mai mare decât cel destinat ambasadei Federației Ruse, transmite Știri.md cu referire la infoprut.ro.

„Îmi asum riscul de a fi suspendat pentru că refuz să ofer teren americanilor pentru ambasadă. Vrem relații bune cu SUA, dar nu dacă încearcă să ne folosească în războiul cu Rusia. Nu vom accepta asta pentru că nu vrem să fim carne de tun”, a declarat recent Dodon, citat de Bloomberg.

Deputaţii de la Chișinu au votat modificările legislative care permit vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru a fi construită o nouă ambasadă a Statelor Unite. Terenul are o suprafaţă de 5 hectare. Proiectul a fost votat în două lecturi de majoritatea parlamentară împreună cu grupurile parlamentare ale liberalilor şi liberal-democraţilor.

Responsabilii de la Ministerul Economiei urmează să evalueze valoarea terenului, astfel încât, ulterior, să fie inițiată procedura de negocieri pentru vânzarea lotului de cinci hectare.

Petiția Soarta stadionului, decizia poporului a fost publicată pe site-ul Forum.mddeținut de compania Simpals. Aceasta este adresată Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, precum și Ambasadei SUA la Chișinău.

Petiția afirmă că cetățenii au așteptat ca stadionul să fie restaurat „însă guvernul a luat o altă hotărâre: să distrugă rămășițele și să transmită teritoriul pentru a fi construită pe acesta clădirea unei ambasade “. Semnatarii sunt categoric împotriva unei astfel de decizii.

Petiția poate fi semnată accesând linkul: https://forum.md/ro/petitions/385