sergiu-sirbu-2014

10 Aug Legea privind Stadionul Republican. Sîrbu: Dodon ar putea fi suspendat din funcție

Igor Dodon este împotriva transmiterii terenului fostului Stadion Republican Ambasadei SUA.

Preşedintele Igor Dodon i-a trimis o scrisoare spicherului democrat Andrian Candu în care îl anunţă că nu va promulga legea cu privire la transmiterea terenului fostului Stadion Republican Ambasadei SUA ca să-şi construiască un nou sediu.

Şeful statului a criticat din start ideea vânzării terenului Stadionului Republican Ambasadei americane, prin urmare, respingerea acestei iniţiative a fost mai mult decât previzibilă. În argumentarea refuzului de a promulga iniţiativa Igor Dodon a invocat motive similare celor pe care le-a discutat la o recentă întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit. Dodon susţine că această lege a fost adoptată fără a fi consultați cetățenii și conține un șir de erori şi neclarități, inclusiv în ce privește prețul terenului. El pretinde că populaţia ar fi lipsită astfel de un bun ce ar trebui să-i aparţină pe deplin, sub forma unui parc, centru cultural sau teren pentru copii. Dodon a propus să se revină la acest subiect după alegerile parlamentare.

„Parlamentul nu va convoca o şedinţă specială pentru a revota legea privind transmiterea terenului Ambasadei americane. Aceasta va fi readoptată la începutul sesiunii parlamentare ordinare care începe la trei septembrie”, a spus deputatul democrat Sergiu Sîrbu pentru Europa Liberă.

El a precizat că dacă şeful statului o va respinge repetat atunci va fi din nou suspendat din funcţie.

Petiția Soarta stadionului, decizia poporului a fost publicată pe site-ul Forum.mddeținut de compania Simpals. Aceasta este adresată Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, precum și Ambasadei SUA la Chișinău.

Petiția afirmă că cetățenii au așteptat ca stadionul să fie restaurat „însă guvernul a luat o altă hotărâre: să distrugă rămășițele și să transmită teritoriul pentru a fi construită pe acesta clădirea unei ambasade “. Semnatarii sunt categoric împotriva unei astfel de decizii.

Petiția poate fi semnată accesând linkul: https://forum.md/ro/petitions/385