e6cd5545016934c57cf72f696138f354

07 Aug Soarta Stadionului Republican: Soluțiile propuse de Dodon lui Pettit

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, E. S. James D. Pettit.

Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a șefului statului, cei doi oficiali au discutat despre situația curentă din politica internă și externă a țării, despre relațiile bilaterale moldo-americane.

Ambasadorul și-a expus îngrijorarea în legătură cu aprobarea pachetului de legi privind noua politică fiscală, care potrivit lui, nu corespunde angajamentelor pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat și va afecta climatul de afaceri din țara noastră.

Totodată, a fost abordat subiectul transmiterii terenului fostului Stadion Republican pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA.

“Am subliniat că nu pot promulga o astfel de lege care nu este acceptată de societate. I-am propus diplomatului să revenim la examinarea acestui subiect după alegerile parlamentare pentru a identifica în comun alte soluții mult mai convenabile pentru ambele părți. Am lansat inițiativa ca pe terenul respectiv, împreună cu partenerii americanii sa amenajăm un parc sau să edificăm un centru cultural, ceea ce va fi apreciat nu doar de locuitorii mun. Chișinău, dar și de întreg poporul RM”, se arată în mesajul de pe Facebook al șefului statului, care s-a arătat disponibil să efectueze o vizită de lucru în SUA.

Amintim că Parlamentul a aprobat, în ședința plenară din 20 iulie, transmiterea cu titlu oneros, a terenului Stadionului Republican din municipiul Chişinău, pentru construcția noului sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA).

Responsabilii de la Ministerul Economiei urmează să evalueze valoarea terenului, astfel încât, ulterior, să fie inițiată procedura de negocieri pentru vânzarea lotului de 5 hectare.

Petiția Soarta stadionului, decizia poporului a fost publicată pe site-ul Forum.mddeținut de compania Simpals. Aceasta a fost transmisă Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, precum și Ambasadei SUA la Chișinău.

Petiția afirmă că cetățenii au așteptat ca stadionul să fie restaurat „însă Guvernul a luat o altă hotărâre: să distrugă rămășițele și să transmită teritoriul pentru a fi construită pe acesta clădirea unei ambasade. Semnatarii sunt categoric împotriva unei astfel de decizii.